Black Friday

10%, 20%, 25%, 30% … 40% NEJ! Ved I hvad. I dag er der 100% på rådgivning om trafikplanlægning, trafiksikkerhed og tilgængelighed her på bloggen. Og ikke bare i dag. Men også igår og fremover.

Hvis min kugleramme ikke er helt gået i stykker igen, så vil det sige, at der er gratis rådgivning og masser af gode råd herinde. Så tøv ikke med at læse alle mine blogindlæg og tag en puster i Galleriet og under Ingeniørhumor. Der er fare for at lære noget eller blot få et billigt grin. Og det er GRATIS!!!

Ja da. Selv tak.

Mit ydmyge bidrag til dagens tilbudsjagt er disse 10 gode råd suppleret med bonusråd, når verden går i sort.

Udendørs besigtigelse og inspektion af vej- og stiprojekter er ofte en væsentlig del af trafiksikkerheds- og tilgængelighedsrevisioner. Især revisioner på trin 4 og 5, hvor det færdige trafikanlæg skal beses. Optimale betingelser for en besigtigelse er juni/juli måned med 25 graders varme, let til ingen vind, cirka omkring middagstid, hvor der er god plads på vejene og ingen trafik og riiiigeligt med drikkevarer i tasken. Altså bare vand, ikke? De dage på farten er det en fornøjelse at gå eller cykle rundt i solskinnet og notere små og store trafiksikkerheds- og tilgængelighedsproblemer og -bemærkninger. Rapporten bliver god med en masse flotte billeder med blå himmel, mørke skygger fra den høje sol og letpåklædte medtrafikanter.

Men det er jo ikke heeelt rigtigt, vel? De mest optimale forhold for en besigtigelse er ligeså tit, hvor vejret afslører vej- og stiprojektets begrænsninger eller i mørke, hvor andre forhold end de synlige træder frem. Det er også i dårligt vejr og i mørke at der sker trafikulykker, så hvorfor skal en væsentlig del af vurderingen af et færdigt trafikanlæg så ikke også eller måske som det væsentligste se på indretningen og geometrien under disse forhold?

Og netop besigtigelse i mørke (også på sådan en Black Friday) er desværre en opgave, der til tider springes let og elegant hen over fordi det er så besværligt, uden for normal arbejdstid og bare træls. Det kan medføre, at væsentlige problemer ikke beskrives og håndteres.

En god trafiksikkerheds- og tilgængelighedsrevision på trin 4 Ibrugtagning og trin 5 Overvågning indeholder derfor altid besigtigelse i mørke som supplement til besigtigelsen i dagslys.

Her kommer mine 10 anbefalede “black night problems” at lægge mærke til ved en mørkebesigtigelse.

1: Optisk ledning med belysningsmaster

Fx en knækket prioritet, hvor den gamle linje af belysningsmaster fortsat står og giver et indtryk af, at kørebanen fortsætter ligeud. Det kan også være synlighed af belysningsmaster over en midterø i en rundkørsel.

Vigtigst er det at foreslå, at den optiske ledning fjernes eller brydes.

2: Optisk ledning med beplantning

En vej, der kurver og bugter sig mellem høje træer og lave buske kan i sig selv være risikofuld at køre på i mørke, men det farlige kan underbygges, hvis der inden en kurve, er hul i beplantningen eller en skarp bevoksningskant, der fører ligeud eller modsat kurven. Sådanne “huller” eller skarpe kanter kan være svære om ikke umulige at erkende i dagslys, men i mørke i lygtelys og måske måneskin træder de frem.

Det vil stort set altid være et godt løsningsforslag, at fore ydersiden af en vejkurve i åbent land med beplantning, der underbygger vejkurven.

3: Nedslidt eller gammel afmærkning

Nedslidt afmærkning kan i mørke blive så utydelig, at synligheden af fx kantlinjer eller fodgængerfelter bliver lig nul.

Omvendt kan fjernet afmærkning fra et gammelt ombygningsprojekt blive synlig i lygtelys. Det kan derfor være at afmærkningen bliver misledende.

Al afmærkning bør kontrolleres i lygtelys og opmærksomhed på om fjernet afmærkning træder frem i lygtelys. I så fald må dette genafmærkes eller repareres.

4: Blændende reklameskilte eller reklameskilte, der er placeret bag signallanterner

Det er så populært at flytte reklameskilte ud til vejen og påvirke bilister med gode tilbud og oplevelser – apropos Black Friday. Men er det virkelig nødvendigt. Hvide skærme er meget blændende og billedskifte på skærme forstyrrer opmærksomheden mod andre trafikanter. Og alle de farver… Man får jo lyst til at købe sig i armod.

En klar opfordring her skal være at udarbejde en skiltepolitik. Som minimum bør elektroniske reklameskilte fjernes fra kryds og især fra signalregulerede kryds.

5: Kantpæle omkring prioriterede kryds i åbent land

Det kan virke som et meget simpelt forslag i dagslys, at foreslå kantpæle med reflekser på krydshjørner i prioriterede vejkryds i åbent land uden vejbelysning i øvrigt. Men i mørke er kantpælene guld værd til at kunne afstandsbedømme, hvor krydsene er og at kunne decelere i god tid.

Sæt derfor altid kantpæle omkring krydshjørnerne fx to kantpæle i tilfart og to kantpæle i frafarten.

6: Dobbelt synlighed af D11,3 tavler ved rundkørsler

I rundkørsler markeres kørselsretningen altid med en D11,3 Påbudstavle i midterøen per tilfart. Men i nogle rundkørsler eller rundkørsler, hvor vejgrenen er skævt tilsluttet, kan påbudstavlen fra den forrige tilfart være synlig. Det medfører, at antallet af D11,3 tavler dobles op, og bilisten kan komme i tvivl om kørebanen til rundkørslen. I nogle uheldige tilfælde kan det medføre kørsel mod færdselsretningen.

Sørg for at der kun er én D11,3 Påbudstavle synlig per tilfart (medmindre tilfarten er to-sporet).

7: Belysning af fortovsareal ved fodgængerfelter på begge sider

For at bilister skal kunne overholde deres vigepligt ved fodgængerfelter, er det essentielt, at de kan se en fodgænger, der enten afventer eller er på vej ud i fodgængerfeltet.

Der kan dog findes eksempler på, at fodgængerfeltet kun er belyst i den ene vejside og kun af den generelle vejbelysning.

En klar opfordring skal være, at få belyst fortovsarealerne op til fodgængerfeltet på begge sider særskilt og naturligvis selve krydsningspunktet. Særskilt belysning, der lyser kørebanen anderledes op end den generelle vejbelysning, kan ligeledes være et virkemiddel til at synliggøre fodgængerfelter i nattetimerne, hvorved bilisternes opmærksomheden skærpes.

8: Belysning af stibomme

En fast genstand, der er spændt ud over et færdselsareal, er selvsagt ganske kritisk, hvis ikke den faste genstand er tilstrækkeligt belyst.

En sådan fast genstand er en stibom.

Det er et krav, at en stibom belyses, men desværre kan der findes stibomme, hvor der kun er sparsom, indirekte eller slet ingen belysning.

Det hjælper heller ikke på synligheden af stibommen, hvis den ikke er forsynet med spærrebom O45.

Igen anbefales særskilt belysning, så der ikke er tvivl om synligheden af stibommen.

9: Belysning af busstoppesteder

Det giver lidt sig selv, at busstoppesteder ofte frekventeres af fodgængere, der gerne vil med bussen. Og at der afsættes fodgængere, der gerne vil se, hvor de går efter de er stået af bussen – også om aftenen og natten, hvor mørket er faldet på.

Det er derfor en rigtig god ide, at sørge for belysning på og omkring et busstoppested, så chauffører kan se de afventende potentielle påstigere og afstigende passagerer kan komme sikkert ind på fortovet uden at falde over kantsten, ramme stoppestedsstanderen eller snuble over andre ujævnheder.

Det anbefales at busstoppesteder belyses.

10: Belysning af trapper

Trapper er lumske. Især i mørke. Det kan gøre så ondt at falde ned af trapper.

Placeres belysningen af trappen ovenfor trinene, resulterer dette i, at de skygger for hinanden og dermed kan give anledning til at faldulykker fordi fodgængere ikke kan bedømme trinenes dybde og flade.

Belysning kan også være så insisterende, at den blænder og ikke gør fodgængerne en tjeneste.

Derfor må trapper belyses fra neden af trappeløbet, jævnt og ikke blændende.

Boblere:

Et par andre gode råd skal der også være plads til. På denne måde kan jeg jo i tilbuddets tegn blive ved med at fylde eksempler på dette blogindlæg, så snart jeg møder nye problemstillinger i mørke tider.

Reflekser sat i eller på autoværn.

Autoværn kan forsynes med halve kantpæle eller reflekser sat i fordybningen midt på værnet. Ved påkørsel af autoværn eller ved uensartet afstand mellem kørebane og autoværn ændres den visuelle linje i lygtelys. Det kan foranledige trafikanter til justere deres placering på kørebanen og potentielt køre i rabatten med dertil hørende risiko eller trænge andre trafikanter i et andet kørespor. Så pas på med reflekserne sat på autoværnet og kontroller altid, hvor de er sat på nye autoværn, så den visuelle linje af autoværnet også i mørke er entydig.

Julebelysning, der tager opmærksomheden

Lidt Grinchen er man vel altid. Når et parcelhus bimler og bamler med julebelysning, så skal man være mere end Ebenezer Scrooge for ikke at kigge lidt – også selvom man kører bil. Og så kan der jo ske hvad som helt på kørebanen, alt imens minderne får hukommelsen og opmærksomheden til at fare.

Eneste mulige løsning er: Nedsæt farten på alle veje til 20 km/t forbi juleudsmykningen. Glædelig Jul.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *