Er et rødt mindretal, der gerne vil være blåt, farligt?

Ja, jeg spørger jo bare. Det er så populært i tiden, at tale om de røde og de blå. Men er det farligt?

Er det farligt, at den liberale tankegang har sat sig i de røde og nu i visse dele af landet snart findes på hvert et gadehjørne. For hvad nu hvis ulykken sker, og det er de røde, der viser vejen. Hvem har så skylden? Hvem kan drages til ansvar? De røde har vel altid været lidt mere fremme i skoen. De skal jo partout have et e på, når de er i flertal. De blå er bare blå uanset om der er en eller flere eller mange, hvilket jo desværre er på retur efter de mange erfaringer, der er gjort med de blå. En blå, to blå, osv. En rød, to røde, osv. Men er det lovligt? Altså at foretrække rød fremfor blå.

Nu skal jeg ikke gå hen at blive politisk eller juridisk, men der må være nogle kloge hoveder derude, der har en holdning til netop det. Eller måske endda erfaring med, hvad der sker, hvis ulykken er ude. I må gerne byde ind med kommentarer, så vi kan blive lidt ekstra sociale og solidariske herinde på bloggen. Jeg er nemlig til de blå og holder stædigt på de blå, men mangler argumenter for at rød ikke bare er ok – når det kommer til trafiksikkerheden.

Ja, jeg taler naturligvis om de røde og de blå cykelfelter.

Der er ved at blive brugt en del rød asfalt rundt omkring på de danske veje og i de danske kryds, bl.a. til at markere, hvor cyklister må/skal være, men gælder de samme regler for brug af rød asfalt som blå, når vi taler om cykelfelter?

I afmærkningsbekendtgørelsen står følgende:

§190 stk. 2.

Cykelfelt skal afmærkes med bred punkteret linje. Som minimum skal cykelfeltets venstre begrænsning afmærkes frem til adskillelsen mellem færdselsretningerne på den tværgående vej. Linjen kan dog udelades, hvis cykelfeltet afmærkes med blå farve, og feltet føres helt gennem krydset .

Altså blå. Er feltet blåt, kan kantlinjen undværes. Ikke rød. Er feltet rødt, må man derfor konkludere, at kantlinjen ikke kan undværes. (Husk i øvrigt altid V21 Cykelsymbol i et cykelfelt. §190 stk. 3. Bare lige en sidebemærkning.)

I en rundkørsel, som det indsatte eksempel længere nede på siden, vil der jo efter alles holdning (går jeg ud fra) være tale om, at cyklisterne kan færdes i cirkulationsringen på det røde felt med V21 symbolet. Cyklisterne har forkørselsret og bilisterne har vigepligt for cyklister på det røde felt.

Eller har de?

Hvis den røde farve ikke godtages som et cykelfelt, så skal cyklister cirkulere bag biler og har vigepligt for højresvingende biler, der vil ud af rundkørslen.

Hvad gælder, hvis en bil påkører en cykel i cirkulationsarealet ved højresving ud fra rundkørslen? Får bilisten eller cyklisten skylden? Det gør mest ondt på cyklisten, og der er ingen påkørselspligt i Danmark, men skulle bilisten stille sig uforstående overfor, at det er ham/hende, der har gjort noget forkert, kan bilisten så få medhold – sådan rent juridisk?

Med den øgede brug af rødt asfalt, så må der vel snart komme nogle korrigerende tekster til afmærkningsbekendtgørelsen, tænker jeg.

Tænk lidt over den eller giv mig tørt på, hvis jeg tager fejl.

Info til billedet:
Rundkørsel på Skagensvej i Tversted mellem Hirtshals og Skagen. Der er mange andre ting i vejen med afmærkningen i rundkørslen, men lad os nu holde os til “cykelfeltet”.
Info til billedet:
Et andet eksempel fra Brovst med “et cykelfelt” i rød. Helt nyt og lige ved skolen med masser af cyklister.

(Visited 79 times, 1 visits today)

2 meninger om “Er et rødt mindretal, der gerne vil være blåt, farligt?”

  1. Jeg har ofte tænkt den blå farve som “påbudsfarve”, sådan en slags magnet der skal tiltrække cyklisterne til at bruge den tiltænkte bane. Samtidig er den blå farve tilstrækkelig afvigende fra forekommende nuancer af asfalt, så blå også fanger opmærksomheden.
    Rød er også vældig effektiv, når det kommer til opmærksomhed, men rød giver vel mest associationer til “forbud”, hvis man tænker i færdselssammenhæng.

    1. Jeg giver dig ret. “Påbudsfarven” blå understøttes jo altid i S21 cykelfelter med V21, der netop er et påbudssymbol. Her skal cyklister være. Rød farve har ingen betydning på asfalten, men er et faresignal. Derfor er det en god idé at anvende det med forsigtighed. Men for at følge dette indlægs association, så er det påbudt at være blå, mens de røde er en fare. Det ser vi jo med al tydelighed i disse tider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *