Bataljer om de små detaljer

Ikke for at gå i detaljer, men ofte spændes livremmen så langt ind på et projekt, at man måske glemmer de gode råd, der også kan ligge i at få sit projekt tilgængelighedsrevideret før projektet implementeres og igen efterfølgende, når projektet står fiks og færdig, men inden entreprenøren sætter det sidste punktum. Gi’ derfor tilgængeligheden en chance. Mange gange er det blot finpudsning af de sidste detaljer, der skal til for at undgå at projektet leder til fejltrin, hovedrysten efter et fald, store spørgsmålstegn om hvorfor det gik så galt og alle de andre bataljer.

Jeg har samlet denne lille liste af detaljer, der ofte når at se dagens lys inden de måske rettes.

Gribelister på trapper

Bør altid afsluttes med et 30-40 cm lang vandret stykke. Dette giver mennesker, der har brug for gribelisten, en sikker landing og de der ikke kan se, en indikation af at bunden/toppen af trappen er nået, og de kan forvente at der ikke er flere trin. Det er god stil.

Inventar på ledelinjen

Det er jo ikke et særsyn at se butikker stille udstillingsvarer ud på ledelinjen. Det har jeg vist skrevet om før her på bloggen (Farmacjøut), men når selv kommunens egen drift-afdeling ikke ved, hvad de taktile fliser gør, så står det slemt til. Det ville være en supergod idé at lade informationen sive til drift-afdelingen for slet ikke at tale om at informere butiksejere, hvis der anlægges en fin og flot taktil ledelinjen forbi deres butik, herunder fortælle dem, hvorfor den er der.

Gråt i gråt er aldrig godt

Måske lægges fine flotte insitu støbte betonfliser, men når alt andet i gaderummet etableres med samme grålige nuance, så bliver det svært at se niveauforskellene inden det er for sent. Da projektmateriale til revision sjældent kommer i de rette farver, så vil det give meget god mening at se på projektet, når det er udført. Denne detalje som vist kan løses med at male eller afmærkes betonkanten, der fører ud i gaderummet i en mørk farve, som de lidet kønne arkitektoniske kummer med forskellige græsser i baggrunden.

Trappeskakter

Trappeskakter placeres i udligningsarealet mod husmuren og afskærmes med hegn. Placeres de som vist her i en del af en gangzone, så er der risiko for alvorlige faldulykker. Udvid udligningszonen eller lav en bedre afskærmning.

Nedløbsriste i fodgængerfelter

Det giver lidt sig selv, at nedløbsriste ikke skal ligge i et fodgængerfelt. Dels naturligvis pga. at der ikke skal være et lavpunkt i belægningen, hvor der færdes fodgængere, men ligeså meget for at undgå at blinde med mobilitystok ikke står på næsen, hvis stokken fanges i risten.

Midlertidige forhold

Det vil være ganske umuligt for en svagsynet at færdes igennem sådan en opstilling som vist her. Midlertidige forhold lukkes af og der findes en alternativ rute igennem vejarbejdet, eller også tænkes fodgængeres forhold i anlægsfasen igennem inden arbejdet igangsættes, så denne kaossituation ikke opstår.

Placering af ledelinjer

Nogle gange kan man undre sig over, at der ikke har stået bare en enkelt fliselægger eller tilsynsførende kommunemedarbejder og sagt til sig selv: Det her ser da lidt mærkeligt ud. Kan det virkelig passe? Men jo. Helt nye projekter fødes stadig med uhensigtsmæssige forhold for synshandicappede.

Vejarbejder

Jeg sværmer igen om de der tilsynsførende kommunemedarbejdere. Vejarbejder, der får lov at ligge hen dels med forkert og væltet afmærkning, dels med et stort hul i fortovet, dels med opbragt materiale udenfor afspærringen og hvis man ser lidt længere frem, så med samme dårlige stil ved fodgængerfeltet, der tvinger fodgængere til at krydse ved siden af feltet, så har man altså i mine øjne store problemer med at tage vi andres helbred og førlighed seriøst.

Jeg kunne fortsætte med mindre detaljer som husk nu asfaltramper, hvor fodgængere skal krydse kørebanen eller hvor der kantstensparkering, så man kan komme til og fra sin bil på hjul og hvad med standere til færdselstavler langs kantsten i smalle gader i stedet for at placere den på forkrøppet stander i udligningszonen? Ville det ikke også være rigtigt at afslutte chaussestensbåndet i fortovet, når der er etableret opmærksomhedsfelt?

Så hermed skal en soleklar opfordring lyde: Få nu hjælp fra en certificeret tilgængelighedsrevisor til dine projekter fra start til slut, så du får et par uvildige øjne på tilgængeligheden i dit projekt. Det er jo træls, når der opstår bataljer om de sidste små detaljer, der får et projekt til at blive rigtigt godt.

Du finder telefonnummeret til en tilgængelighedsrevisor i menuen Kontakt her på bloggen.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *