Grøn omstilling

Optisk betoning eller blot systematisk vildledning

Den grønne omstilling! Hvor tids store udfordring. Et udtryk, der har fået vind i sejlene, politikerne til at kredse som gribbe, virksomheder til at omstille produkter og produktion, verden til at svede, økonomien til at sejle og den ganske verdensbefolkning (sådan cirka) til at blive bange på ny. Og det med overordentlig god grund.

Men hvad er egentlig en grøn omstilling? Joh. Det er den danske betegnelse for alle de tiltag rundt om i verden – fra såvel det offentliges, erhvervslivets og fra privat side – som har til formål at afværge, begrænse eller udskyde følgerne af den globale opvarmning.

Omstillingen drejer sig hovedsagelig om at nedbringe den menneskeskabte udledning af drivhusgasser, hvilket bl.a. er en gas som CO2. Dette gøres i vid udstrækning i transportfaget dels ved at udfase brugen af fossile brændstoffer og i stedet basere energiforsyningen på vedvarende energi, og dels ved at fjerne kuldioxid og andre drivhusgasser fra atmosfæren, fx ved skovrejsning. Men grøn omstilling omfatter også ændringer i adfærd mht. forbrug, fx mere genbrug eller mere skånsom produktion, samt en ændret indstilling til vækst, foruden en masse andet bl.a. om tilpassede beskatningsregler og sådan nogle ting som en trafikplanlægger ikke skal, bør eller kan vide nok om til at forsyne en blog med fornuftigt indhold.

Men jeg har dog undersøgt lidt til dette formål og fundet frem til at det overordnede succeskriterie for grøn omstilling regnes som en global temperaturstigning på maksimalt 2° C. Det er vedtaget af et stort antal lande, hvis ikke dem alle sammen. En verdensomspændende vellykket grøn omstilling vil nedsætte risikoen væsentligt for, at den globale opvarmning kommer til at ødelægge menneskenes livsbetingelser på jordkloden. Den grønne omstilling anses af mange for at være det 21. århundredes største udfordring for menneskeheden. Uha. Og så er den nu at finde på denne blog, hvor alt ellers bliver kritiseret og ødelagt – efter enkeltindividers holdning.

Da kuldioxid eller CO2 ikke nedbrydes naturligt i atmosfæren, behøves handling. Dette vil jeg gerne bidrage til, så vi ikke fremover oplever at vor tids høje koncentrationer vil medføre langvarige og uoprettelige forandringer af klimaet. Vi må gøre noget! Arten og omfanget af de politiske tiltag, som gennem de næste få år eller årtier gennemføres inden for grøn omstilling, vil derfor få vidtrækkende betydning for Jordens klima de næste tusind til titusind år. Jeg melder mig i koret.

Vi gør sgu noget, der også er til gavn for trafiksikkerheden!

Fordi vi har brug for beplantning i trafikken. Vi har brug for, at vejingeniøren ikke kun tænker sort asfalt og flere og mere vej, men også går den modsatte vej og indtænker nødvendigheden af asfalt. Om den er nødvendig. Men også en blanding af, hvad beplantning kan gøre for trafikken, når vejen så endelig står og der er behov.

Hidtil har vi fjernet beplantningen skånselsløst og i vildskab fra sikkerhedszonen, så vi opnår den tilgivende vej. Sikkerhedszonen er sat på formel som beskrevet i indlægget Crossfit -del 1 og vejmyndighederne har nu ryddet rub og stub i denne zone, ud fra hvad vi ved om, hvor galt det kan gå, hvis en bil kører af vejen og torpederer et træ. Men kan vi dog ikke finde en middelvej, så der bliver mere grønt og frodigt langs vejene til glæde for den grønne omstilling, skovrejsningen og dermed miljøet og trafiksikkerheden.

Her kommer derfor nogle bud, der ligger i tråd med anbefalingen om skovrejsning i diskursen om grøn omstilling.

Beplantning og rundkørsler

Beplantning i midterøen af rundkørsler har hidtil været så godt som et no go pga. den øgede risiko for påkørsel og alvorlig tilskadekomst. Jeg har skrevet lidt om det i blogindlægget Årets tåbe 2020, og det står jeg stadig inde for. Men måske kan der findes en lempeligere vej ud fra denne præmis:

Det vil sige at den helt centrale midterø i store rundkørsler faktisk kan eller måske endda bør indholde beplantning så som semistore træer. Der kan altid plantes træer med en stammediameter under 10 cm.

Hermed begrønnes græsarealet, der sikres synliggørelse af rundkørslen og træerne kan suge en masse CO2 ud af luften.

Kryds i åbent land

Kryds i åbent land er traditionelt og potentielt farligere end andre steder i trafikken. Især firevejskryds er noget rod derude, hvor kragerne er vendt. Det kan der være mange årsager til og mange særlige årsager til, men en af årsagerne til nogle ulykker kan tilskrives, at krydset ikke er synligt i god tid og dermed reagerer bilisten for sent ved eventuelt at neddrosle hastigheden.

Det kan omvendt også være herude, at der er så gode sigtforhold at sidevejstrafikanter orienterer sig ad primærvejen før de holder ved vigelinjen for at kunne foretage en rullende start. Det kan, når uheldet er ude, betyde at de overser en trafikant tæt på krydset og kører ud foran vedkommende.

Her er løsningen i begge tilfælde punktbeplantning. Beplantning, så krydset synliggøres på den vidt åbne mark og beplantning, der hæmmer oversigten fra cirka 15 meter før vigelinjen . Dette er også beskrevet før nemlig i blogindlægget Crossfit del 1 under Burpees.

Dette eksempel på et F-kryds må ikke bruges direkte til udformning , men kun anvendes principielt vedr. beplantningen. Krydset kan eventuelt overses fra sidevejen, hvis der ikke foretages andet end som vist i eksemplet. Vær derfor ekstra påpasselig med denne udformning.

Kanalisering og fartdæmpere

Beplantning kan bidrage til at et særlige vejforløb herunder en særlige hastighedsgrænse visualiseres for bilisten, sådan helt uden at sætte en tavle op eller ja (undskyld Rådet for Sikker Trafik) uden endnu en vejplakat med et budskab, der er glemt om lidt. Plakaterne er ikke unødvendige, bevares.

Igen får vi helt naturlig og miljøvenlig hjælp fra beplantningen. Træer kan opsættes så uheldig optisk vildledning fjernes. Beplantning kan bidrage til at understøtte kurver eller sågar en kanalisering og dermed køresporsforsætning. Beplantning kan også effektivt samles i en gruppe omkring en fartdæmper og på denne vis understøtte tilstedeværelsen af et bump eller en hævet flade. Bilisten kommer til at se en fortætning i vejbilledet, der understøtter det der foregår på asfalten foran bilen.

Se mere om udformning af stibomme herunder belysning andet sted på bloggen.

Lukning af vejrum

Oftest anvender vejingeniøren spærrebom O45 eller tilsvarende til at vise trafikanten, at vejen er lukket for enden. Der kan anvendes O42 retningspil for enden af en sidevej med en primærvej på overlæggeren, hvis dette skønnes nødvendigt for at bilister ikke overser krydset. Dette fx efter en længere lige strækning eller umiddelbart efter et skarpt sving og derefter T-krydset. Ellers kan der anvendes pilvejvisningstavler til at give samme effekt og refleksion i lygtelys, så bilisten opfatter vejen som lukket eller med kursændring i et T-kryds.

Men vejingeniøren tænker måske ikke nærmere over den baggrund som baggrundsafmærkningen står foran. Den kan ændre sig alt efter vejr og vind og solindfald.

Her må jeg supplere, at beplantning som baggrundsafmærkning er en fortrinlig løsning. Så er vejingeniøren og bilisten nemlig sikker på, at baggrunden ikke ændrer sig mere end, hvad årstiden tillader.

Korridorfølelse

Fartdæmpning af veje er typisk forbundet med bump, hævede flader, køresporsforsætning og lignende, men en del af fartdæmpningen og indtrykket af fart er faktisk forbundet med omgivelserne. Jeg forstår godt, at dette ikke nødvendigvis er soleklart på nethinden, da håndbog om fartdæmpere ikke indeholder stort meget mere om beplantning som fartdæmper end en halv til hel sides penge. Viden om visuelle fartdæmpere er åbenbart på trods ikke blevet sønderlig bedre end for 40 år siden. Og det måske med god grund, da beplantning langs vejen jo ofte anses som en trafiksikkerhedsrisiko. Men det er nok mere af princip end af egentlig erfaring i mange henseender.

En korridorfølelse fx på en indfaldsvej til bymæssig bebyggelse kan bidrage til at bilisten opfatter ændringen af omgivelserne og nudges til at sænke farten.

Byporte

Som i ovenstående illustration kan korridoren føre hen til en byzonetavle, hvor beplantning kan bidrage til visuelt at understøtte overgangen fra land til by – og i princippet omvendt.

Foruden strategisk placering af beplantningen som en visuel fartdæmper kan træerne suppleres med buske og virke støjdæmpende for de nærliggende husstande.

Lad mig her på kanten af den grønne omstilling konkludere, at meget kan gøres for at bringe træet tilbage i trafikplanlægningen. Vær stadig opmærksom på om træet udgør en trafiksikkerhedsrisiko dvs. gerne med en stammediamter under 10 cm og en placering uden for sikkerhedszonen, men måske er ikke alle steder lige farlige at færdes med et træ i rabatten som nabo til vejen.

Nu har jeg bevæget mig på kanten af tvetydige anbefalinger længe nok, så hermed gives ordet frit til at skyde på min idé om gentænkning af beplantningsplanlægningen langs veje. Hvad mener du? Kan vi hjælpe den grønne omstilling på vej med disse anbefalinger?

(Visited 73 times, 1 visits today)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *